Har du fått en 2:a på besiktningen för att du saknar dragkrok nyckeln? Eller har du köpt en begagnad bil utan att få med en nyckel till den avtagbara dragkroken? Lugn, vi reder ut vad som gäller och hur du skaffar en ny nyckel till din dragkrok.

Måste jag ha en nyckel till min avtagbara dragkrok?

En avtagbar dragkrok måste ha en fungerande nyckel om det finns med i tillverkarens föreskrifter för att draget ska anses fullt fungerande. Detta enligt relativt nya direktiv från EU.

En avtagbar dragkrok har alltid ett första och ett andralås som säkrar dragkroken från att trilla av, dessa ska alltid vara fungerande för att bilen ska få godkänt i besiktningen. Många dragkrokstillverkare rekomenderar dock även att ett tredjelås (låset med nyckel) ska fungera för att draget inte ska anses som defekt, och besiktningen följer alltid tillverkarens rekomendationer.

Sista nyckeln är borta, hur får jag tag på nya nycklar?

Tack och lov har de flesta dragkrokstillverkare gjort det möjligt att ta fram nya nycklar även om sista nyckeln är borta. På själva låset, precis bredvid nyckelhålet finns nämligen ett nummer ingraverat som vi kan använda för att tillverka nya nycklar. Ange numret som står på låset när du lägger beställningen hos oss, så kommer nya nycklar med posten om några dagar!

Jag ser inget nummer på låset på min dragkrok!
Testa att borsta med en stålborste eller svinto så kommer förhoppningsvis numret fram under lager av smuts, slitage och ärg. 

Kan ni tillverka nycklar till alla dragkrokar?
I princip! Vi kan göra nya nycklar till dragkrokar av märken som exempelvis Westfalia, Oris, Bosal, Witter, Thule, Brink med flera. Dessa märken finns bilmärken som exempelvis Volvo, Wolksvagen, Saab, Renault, BMW, Mercedes och många andra.

Vilka nummer ska jag leta efter på låset?
Vanliga nummerserier som står ingraverat på låset som vi kan tillverka är exempelvis:
2W01
T2000
1D01
TR01
001

 

 

STÄLL EN FRÅGA