Vanliga frågor

 

Här får du svar på de vanligaste frågorna vi får. Du kan självklart också kontakta oss direkt via formuläret längst ned på sidan så återkommer vi med svar inom kort.

Vilka nycklar kan jag kopiera hos er?

Vi kopierar de flesta förekommande nycklarna som är öppna och alltså inte ingår i ett patenterat låssystem. Nycklar som vi normalt kan kopiera är exempelvis bostadsnycklar, cykelnycklar, nycklar till hänglås, fönsterlås, båtar, husvagnar och takboxar.

I juridiskt patenterade låssystem finns ett avtal mellan ägaren av låssystemet (fastighetsägaren) och låssmeden som säger att endast den aktuella låssmeden får tillverka nyckelkopiorna. Patenterade låssystem förekommer oftast i bostadsrätter, hyresrätter och företagslokaler. 

Läs mer om kopieringsskyddade nycklar här: Kopieringsskyddade nycklar – allt du behöver veta

Ungefär hälften av nycklarna kan vi kopiera direkt utifrån nyckelnummer som anges vid beställningen. Om nyckelnummer saknas på din nyckel eller om vi inte kan identifiera den exakta nyckeln utifrån numret kan du skicka in nyckeln till oss för fysisk avläsning. Vi skickar ut ett brev till dig med frankerat svarskuvert som du lägger nyckeln i och sedan postar på närmsta postlåda. Din originalnyckel får du tillbaka tillsammans med de nya nyckelkopiorna med vändande post. Detta gör vi utan extra fraktkostnad. Om du inte vill skicka in originalet kan du ange det vid beställningen. 

Hur vet jag om nyckeln är kopieringsskyddad så ni inte kan kopiera den?

Detta kan man se det på formen av nyckelns grepp/huvud samt graverad text och siffror på nyckelgreppet. Generellt kan man säga att nycklar med klöverformat eller runt grepp är fria att kopiera medan nycklar med mer fyrkantigt grepp ibland är skyddade. Skyddade nycklar gäller främst nycklar som går till mer avancerade lås för ytterdörrar, medan det finns en uppsjö av enklare nycklar till exempelvis skåp, cykellås, takboxar m.m. som är helt fria att kopiera. 

Ofta märks juridiskt patenterade nyckelämnen med texten patented eller pat. Nycklar som ingår i spärrade låssystem har alltid en systemmärkning ingraverad, precis som på exempelbilderna nedan.

Läs mer här: Kopieringsskyddade nycklar – allt du behöver veta

Kan jag kopiera bilnycklar hos er?

Vi kan kopiera gamla bilnycklar som inte är utrustade med transponder. Moderna bilnycklar kräver att man hämtar information från bilen som sedan programeras i nyckeln. 

Vad lämnar ni för garantier?

Vi lämnar funktionsgaranti på nycklarna vi kopierar. Det innebär att om nyckeln inte är identisk med originalet och därför inte funkar i låset de är gjorda för kommer vi försöka reda ut vad som blivit fel och sedan skicka ut nya nycklar utan extra kostnad. Om vi inte lyckas hitta felet kommer vi återbetala pengarna till dig.

Du har däremot inte någon ångerrätt på köpet eftersom produkten har beställts efter dina instruktioner och specialanpassats åt dig

Är det säkert att beställa nycklar av er?

Absolut, vi lägger stort fokus vid att det ska vara säkert att beställa nycklar hos oss. Därför har vi välutvecklade rutiner hos oss för att säkerställa att all information om nycklarna bevaras som en hemlighet. Exempelvis raderas informationen om nycklarna efter att en beställning är klar för att minimera risken att information läcker ut vid ett dataintrång.

Hur funkar det med frakt av nycklarna jag beställer?

Vi skickar alltid nycklarna i ett anonymt kuvert som postas till dig inom 2-4 dagar. När du beställer nyckelkopian kan du välja mellan:

Standardfrakt kostar 20 kr och är ett vanligt brev via PostNord. Ett enkelt knep för att göra detta fraktalternativ säkrare är att ange en grannes, eller någon annans adress som nycklarna postas till. 

Rekommenderat brev till närmsta postombud. Då behöver du personligen legitimera dig hos ombudet för att hämta ut brevet och det är dessutom spårbart hela vägen. Detta fraktalternativ kostar 95 kr.

I de fall vi skickar ut ett brev till dig för att hämta in originalnyckeln skickar vi alltid med vanligt brev via PostNord. Önskar du skicka din nyckeln till oss via Rek. kan du göra det på egen bekostnad från ditt närmsta postombud.

 

 

STÄLL EN FRÅGA