Kopieringsskyddad nyckel, spärrad nyckel, patenterad nyckel… Ja, du har säkert hört begreppen och funderat på vad som gäller. Vilka nycklar får jag kopiera och hur vet jag vad som gäller just min nyckel? Här reder vi ut begreppen och guidar dig till en säker och smidig nyckelkopiering!
Vad betyder ”kopieringsskyddad nyckel”?
Idén bakom att skydda nycklar mot obehörig kopiering är att göra det säkrare för ägaren av låssystemet att förvara och låna ut sina nycklar. Det ska helt enkelt inte gå att göra en nyckelkopia om inte ägaren av låssystemet har godkänt kopieringen. För att åstadkomma detta finns två typer av skydd:
Juridiskt patenterade nycklar och nyckelämnen
Patenterade nycklar innebär att tillverkaren av nyckelämnet (exempelvis ASSA, Abus och Alfa) äger ett patent eller mönsterskydd som gör det olagligt för utomstående att tillverka kopior. Ägaren av patentet ger rättigheter till auktoriserade låssmeder runtom i landet att i sin tur tillverka nyckelkopior. Ofta används patenterade nycklar i spärrade låssystem (läs nedan). Patenterade nycklar är ofta tekniskt avancerade och ibland krävs specialverktyg för att kopiera dem.
Registrerade (spärrade) nycklar
Det som ofta benämns som spärrade nycklar är nycklar som ingår i ett nyckelsystem/låssystem och registreras på en specifik kund. Själva nyckelämnet behöver nödvändigtvis inte vara skyddat genom patent men det finns rutiner och regler för vem som har behörighet att beställa nycklarna och vem som får tillverka dem.
Hur vet jag om jag har en kopieringsskyddad nyckel eller inte?
Detta kan man se det på formen av nyckelns grepp/huvud samt graverad text och siffror på nyckelgreppet. Generellt kan man säga att nycklar med klöverformat eller runt grepp är fria att kopiera medan nycklar med mer fyrkantigt grepp ibland är skyddade. Skyddade nycklar gäller främst nycklar som går till mer avancerade lås för ytterdörrar, medan det finns en uppsjö av enklare nycklar till exempelvis skåp, cykellås, takboxar m.m. som är helt fria att kopiera.
Ofta märks juridiskt patenterade nyckelämnen med texten patented eller pat. Nycklar som ingår i spärrade låssystem har alltid en systemmärkning ingraverad, precis som på exempelbilderna nedan.
Nedan följer ett par exempel på kopieringsskyddade nycklar:
Här följer ett par exempel på nycklar som är fria att kopiera:
Vad betyder det i praktiken?
Det viktiga för dig som äger en nyckel du vill kopiera är att ta reda på om den ingår i ett spärrat låssystem eller om den är fri att kopiera för vem som helst. Ibland kan det vara lite snårigt att ta reda på och veta exakt, så vid minsta osäkerhet går det alltid bra att skicka en fråga till oss!
Generellt kan man säga att kopieringsskyddade skyddade nycklar vanligtvis allt förekommer i hyresrätter, bostadsrätter och på arbetsplatser. Även nycklar till vissa avancerade cykellås kan ibland även vara kopplade till ett kort som innehåller en kod som måste visas upp vid kopiering av nycklarna. Nycklar till villor, båtar, husbilar, husvagnar, takboxar med mera är normalt sett inte skyddade och helt fria att kopiera.
Lista över juridiskt skyddade nycklar
KABA
Kaba Titan
Kaba Titan Combi
Kaba Aura
Kaba experT
Kaba elolegic
Kaba Quatro S
Kaba Gemini S
Kaba Penta
Alfa ANS
Alfa CNS
Gege pExtra
Gege elolegic
MEDECO
medeco m3
ABLOY
PROTEC
PROTEC2
PROTEC2 CLIQ
ASSA
dp
dp CLIQ
Combi 4800
Combi 5800
d12
Källa: Semgroup.se